Waar op letten bij het huren van een huis?

Indien er gekeken wordt naar een nieuwe huurwoning, zijn er wel een aantal dingen waarop gelet moet worden door de nieuwe huurder. In veel gevallen zal er niks aan de hand zijn met de woningen, maar voor alle zekerheid kunt u toch beter even nagaan of alles wel goed zit. Dit zorgt ervoor dat u geen onaangename verassingen tegen komt als u hier woont. Er is een lijst samengesteld waarop mensen vooral moeten letten tijdens het bezichtigen van het huis.

Zo kunt u al voordat u binnenkomt, kijken hoe de buurt er aan toe is. Is het rustig of juist heel druk? Is er veel groen aanwezig of is het alleen maar steen? Kunt u makkelijk parkeren? En vooral belangrijk: heeft u een goed gevoel bij de buurt als u zo rond kijkt? Als dit niet zo is, kunt u beter meteen stoppen met het overwegen om de woning te huren.

Als u binnen in het huis komt, kunt u vervolgens gaan kijken naar warmte, licht en elektriciteit. Als één van deze apparaten niet goed zijn werk kan doen, is dit een levensgevaarlijke groep. Denk dus goed na, hoe oud is de Cv-ketel? Zijn er wel genoeg kachels in huis aanwezig? Hoeveel betaalden de vorige bewoners aan water, licht en gas per maand? Zijn er wel genoeg plekken om het licht aan te sluiten? En de aller belangrijkste: zijn er elementen in het huis die direct vernieuwd moeten worden?

in de kamers kunt u gaan kijken of er wel dubbelglas aanwezig is, dit is altijd handig om zuinig aan te kunnen doen met de verwarming. hoe zijn de voorzieningen in de keuken? Moet alles zelf nog aangeschaft worden of staat alles er al.

Vervolgens, als het huis u bevalt kunt u gaan kijken naar de veiligheidspunten. Is de woning wel goed beveiligd op inbraak? Hoe staat het met de gehorigheid van de woning? Is de vloer goed geïsoleerd en de ventilatie nog wel goed voor frisse lucht? In het kort gezegd: Welke kosten komen er nog bovenop de huurprijs?